Shopping malls are springing up across Africa in ever greater numbers, attracting international retail chains and providing a boost to local economies. Great enthusiasm for shopping malls in most African cities suggests that more development will take place over the next few years. Institutional investors now regard Africa’s emerging middle class and its growing consumerism the most attractive aspect of investing in Africa, more so than its commodity wealth.
So retail growth is here to stay in Africa. But it’s all part of a complex long-term game in which different markets are racing to secure the best positions. Sub-Saharan Africa is quite heterogeneous; retailers experience different levels of success in different markets. Success in Africa requires analysis, understanding, and the flexibility to customize, but for those willing to take the risk, the rewards are plentiful.
Industria de Retail
Conform GRDI (2016 Global Retail Development Index), Africa ocupă peste 35% din top 30 mondial al industriei de retail (4 țări nord-africane și 7 țări sub-sahariene), demonstrând un potențial uriaș, însă insuficient valorificat.
Investitorii importanți consideră că unul din cele mai atractive aspecte ale investițiilor în Africa este dezvoltarea unei numeroase clase de mijloc și creșterea capacității acesteia de consum. Înțelegerea a ceea ce înseamnă „clasa de mijloc”, estimarea dimensiunii sale și mai ales a puterii reale de cumpărare reprezintă însă o mare provocare sens.
În prezent, 370 milioane de africani – reprezentând 34% din populația continentului sunt considerați de către Banca Africană de Dezvoltare (AfDB) ca formând clasa mijlocie, o poziție acceptată și de UNECA – Comisia Economică a ONU pentru Africa. Însă puterea de cumpărare a acestei clase mijlocii definită de AfDB începe de la 2,2 USD / zi de persoană, o valoare mult sub pragul de rentabilitate al unor investiții în centre comerciale, ai căror dezvoltatori caută comunități urbane mult mai avute. Din acest motiv alte studii au un ton mai moderat, mai prudent, în a estima ceea ce înseamnă clasă mijlocie în Africa. The Economist, considerând un interval al „avuției” clasei mijlocii ceva mai realist (10 – 20 USD / zi), arată că între 2004 și 2014 a existat o creștere modestă, de la 4,4% la 6,2% a clasei mijlocii ca procent din populația continentului, iar a categoriei „upper-middle class” (20 – 50 USD / zi) de la 1,4% la 2,3%. Diferențele provin din modalitățile de definire a clasei de mijloc, din disparități în repartizarea bogăției la diferite segmente ale populației, dar și din faptul că sărăcia în multe regiuni din Africa este atât de mare, încât și atunci când veniturile s-au dublat, milioane de oameni au trecut de la categoria Extrem de săraci la cea de Săraci.
O concluzie în acest sens se impune însă – populația Africii este atât de mare și într-o creștere atât de rapidă, încât chiar și o dimensiune modestă a clasei sale de mijloc înseamnă uriașe oportunități de investiții. Acesta este de fapt factorul ce stă la baza expansiunii alerte a industriei de Retail în Africa.
A.T. Kearney’s 2015 African Retail Development Index (ARDI) clasifică piețele africane în 3 categorii – incipiente, în dezvoltare și mature, fiecare oferind anumite beneficii investitorilor în industria de retail.
- Incipiente. Aceste piețe – care includ, conform ARDI, Angola, Coasta de Fildeș, Etiopia, Gambia, Rwanda, Senegal, Tanzania și Zambia – sunt caracterizate de o cultură rudimentară a shopping-ului, iar în centrele comerciale – acolo unde există, se vând aproape exclusiv produse alimentare greu perisabile și îmbrăcăminte. Prețul este factorul-cheie pentru cumpărătorii acestor piețe. De obicei, nu există lanțuri de aprovizionare organizate, iar oamenii sunt obișnuiți cu schimburile comerciale informale (tip piață / târg).
- În dezvoltare. Acestea se întâlnesc în Gabon, Ghana, Mozambic și Nigeria și se remarcă printr-o cultură mai evoluată a shopping-ului, produsele comercializate incluzând și mărfuri proaspete sau anumite specialități. Pe lângă o gamă mai variată de produse, Prețul, Serviciile și Calitatea au o importanță din ce în ce mai mare pentru consumatori. Toate aceste piețe au un potențial de creștere insuficient valorificat, iar infrastructura se îmbunătățește constant.
- Mature. Africa de Sud, Botswana și Namibia reprezintă piețe mature, cu o solidă cultură a shopping-ului, deschidere internațională – inclusiv pentru brandurile private, un nivel relativ ridicat de bunăstare și o infrastructură dezvoltată. Aceste piețe atrag comercianți instituționali internaționali de produse de lux, iar prețurile sunt relativ stabile și transparente. Concurența este mai mare pe aceste piețe, iar cerințele consumatorilor mai mari și mai sofisticate.
Există însă și unele efecte negative ale acestei tendințe de dezvoltare a industriei de retail în Africa. Deși clienții mall-urilor din Africa sunt din ce în ce mai diversificați din punct de vedere etnic, aceste centre comerciale par să accentueze decalajul între cei avuți și cei săraci. Prin însuși conceptul lor, centrele comerciale contribuie la izolarea / segregarea unor comunități bogate de majoritatea săracă.
Dezvoltarea industriei de retail în Africa este parte a unui joc cu miză pe termen lung, în care diferite piețe se luptă să-și asigure cele mai bune poziții, elaborând strategii pentru a-și educa și consolida clasa de mijloc și pentru a încuraja populația să intre în competiția pentru dezvoltare. Succesul acestor țări pe acest segment constă în mai multe investiții străine directe, dezvoltarea sectorului imobiliar și mai mulți investitori internaționali în industria de retail interesați să-și extindă prezența în Africa.
Succesul în Africa necesită o analiză atentă, înțelegerea piețelor locale și capacitate de adaptare. Deși potențialul de dezvoltare pe termen lung este considerabil, este puțin probabil ca rezultatele pe termen scurt să fie excepționale. Pentru cei dispuși să-și asume riscul însă, recompensele sunt pe măsură. Este esențial ca oferta investitorilor să valorifice punctele tari ale acestor piețe și să se adapteze specificului fiecăreia, astfel încât investiția să fie una profitabilă și sustenabilă.