De ce Africa?

Africa este un continent al contrastelor. În ciuda uriașelor resurse de care dispune, mult timp s-a considerat că nu este un loc favorabil dezvoltării unui mediu de afaceri sănătos și predictibil, fiind caracterizată de multiple riscuri și eficiență redusă. Exista însă un potențial incontestabil al continentului african.

Anumite industrii se dezvoltă într-un ritm susținut și rezilient pe continent, demonstrând un potențial impresionant pentru următoarele decenii. Unele industrii oferă încă oportunități puțin valorificate, dar această situație nu va dura – barierele pentru noii veniți se ridică relativ repede. Cele mai dinamice indutrii africane sunt: Energie, Agricultura si agribusiness, Comunicații mobile și Internet, Retail.

Africa dispune de un potențial de finanțare considerabil, care nu provine din sursele externe de finanțare, de care dezvoltarea Africii pare legată în mod tradițional, ci din surse interne și, mai mult, dintr-o abordare inovatoare a acestora.

Capitalul privat (Private equity – PE) reprezintă o sursă de capital de investiţii din ce în ce mai importantă pentru Africa. 

Stoparea fluxurilor financiare ilicite (bani câștigați, transferați sau utilizați ilegal), ce conduc la instabilitate macroeconomică accentuată, reprezintă un subiect important pentru orice actor interesat de Africa și o mare provocare pentru statele africane. 

Ce strategii ar trebui să adopte, în acest context, companiile care doresc să investească în Africa?

1 thoughts on “De ce Africa?”

Comments are closed.